Страници

неделя, 18 ноември 2012 г.

Мусака

Мусаката е друго мое любимо неделно ястие. За да сготвите вкусна мусака  трябва да си купите хубава кайма и да отделите малко повече време за готвене. Аз съм използвала кайма от свинско месо.

Продукти:
Около 800 гр. кайма;
2 глави лук;
2 по-големи или 3 по-малки моркова;
около 2 кг. картофи;
около 400 мл. домати консерва или настъргани пресни;
 1/2 връзка магданоз;
Олио;
Чубрица;
Червен пипер;
Сол.
 За заливката: 2 яйца и 200 мл.кисело мляко.

Време за приготвяне около 2 1/2 часа.

Каймата се пържи в олио, докато се изпари водата от нея.
През това време се избелват картофите, лука и морковите и се нарязват: картофите и морковите на кубчета , а лука - на ситно.
Тук са морковите и лука:
  Тук са вече и нарязаните картофи:
Магданозът се нарязва на ситно:




Прибавят се чубрицата, солта и червения пипер:


Зеленчуковата смес се разбърква добре, половината се изсипва в тавата за готвене, отгоре се разпределя изпържената кайма и доматите.


Добавя се другата половина от картофената смес, още малко олио и вода - толкова, че да се сварят картофите, но не да плуват. Аз сложих около 300 мл:
 Мусаката се пече около часи малко в долната част на фурната, отначало на 200 градуса с горно и долно нагряване и вентилатор, а после на 160 градуса само на долно нагряване. Когато водата изври и ястието се запече леко отгоре се залива със разбитата смес от 2 яйца и 200 мл. кисело мляко. Понякога правя заливката с прясно мляко и прибавям 1 лъжица брашно.


 Заливката се запича още 10 мин. само отгоре и вашата мусака е готова.
Желателно е обаче да изчакате поне половин час да изстива в тавата, иначе като я сипвате няма да се получат правоъгълни порционни парчета.
Поднася се с кисело мляко и салата според сезона, сега - например със салата от зеле и моркови:
Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар