Страници

събота, 23 февруари 2013 г.

Гювеч

Гювечът е много вкусно и полезно ястие. Готвя го през цялата година, но не обичам през зимата да използвам готови смеси - замразени или стерилизирани, които са купени от магазин. Всеки път гювечът ми става различен, но винаги вкусен, защото си комбинирам сама количеството на зеленчуците в него. Предлагам ви последния гювеч, който сготвих:

Използвани продукти:
1 кг. свинско месо от плешка;
1 кг. картофи;
4 моркова;
2 глави кромид лук;
1 кутия консервиран грах от 400 мл.;
300 мл. домати консерва;
2 тиквички (400 гр.;
1 малък патладжан (200 гр.);
4 червени чушки - аз имам във фризера;
олио, червен пипер, сол, целина глава и листа.

Оказа се, че съм забравила зеления фасул и готвих без него. Иначе слагам 1 малка консерва от 400 гр.
Всички изредени по-горе зеленчуци се нарязват на кубчета или колелца. смесват се в подходяща тава, заедно с подправките, месото, нарязано но порции, се "заравя" равномерно в така приготвения гювеч, добавят се 60 - 80 мл. олио и около 200 мл. вода.

Tавата се покрива с алуминиево фолио и се пече 2 часа отначало на 200 градуса, после на 180. след около 2 часа фолиото се маха и ястието се допича още 1 час на 170 - 180 градуса до готовност. Този толкова лесен начин за готвене на гювеч е невероятно ефектен. Ще го усетите по аромата, който започва да се разнася още преди да е готово ястието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар