Страници

събота, 27 април 2013 г.

Мусака с тиквички

Предлагам ви още едно пролетно ястие: мусака с тиквички. Като повечето рецепти, които ползвам, и тази постига с минимални усилия максимален резултат и по възможност е щадяща стомаха. Затова си спестявам пърженето на тиквичките и лука, както е по оригиналната стара рецепта.
Необходими продукти:
750 - 800 гр. кайма (аз съм използвала смес от мляно свинско и телешко месо);
1,5 кг. тиквички;
2 връзки зелен лук;
1 връзка чесън;
1 връзка копър;
400 мл. домати консерва;
олио;
сол;
2 яйца;
половин кофичка кисело мляко;
1 пълна лъжица брашно;
кашкавал за поръсване.

Каймата се накъсва в дълбок тиган заедно с малко олио, слага се на котлона и се пържи при постоянно разбъркване до изпаряването на водата в нея.

Лукът, чесънът и копърът се измиват, почистват и нарязват. Тиквичките се обелват и се нарязват на кубчета. Така подготвените зеленчуци се смесват добре и се посоляват.
В тавата за печене се изсипва половината от зеленчуковата смес, върху нея се разпределя каймата, след това доматите и останалата част от зеленчуковата смес. При нужда се добавя още малко олио и се пече.

Не се добавя повече вода, защото тиквичките пускат сок по време на печенето. Пече се на около 180 градуса до изпаряване на течността и добиване на златист цвят.


От яйцата, млякото и брашното се приготвя рядък бешамелов сос, с който се залива мусаката.

 Запича са до готовност на заливката, поръсва се с настърган кашкавал, допича се още 5 минути и ястието е готово.

Върви много с таратор и зелена салата. Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар