Страници

неделя, 25 август 2013 г.

Лесно сладко от боровинки

 
С малко закъснение отдавам дължимото на боровинката. Когато чуя името на този плод, си представям чаша с топки сметанов сладолед, обилно полети със сладко от боровинки, палачинки или пържени филийки с домашно боровинково сладко и други такива вкусотии. Това сладко се прави лесно, особено ако боровинките са купени. Ако си ги берете сами сладкото ще е по-трудоемко, но по-вкусно.

Необходими продукти:
2 кг. боровинки;
2 кг. захар;
2 чаши вода по 200 мл;
2 чаени лъжички лимонена киселина.


Боровинките се почистват внимателно от листенца, клечки и други. Изсипват се в гефгир и много обилно се измиват под течаща вода.

От водата и захарта се сварява сироп, като се разбърква често, за да се разтвори добре захарта. 




В така приготвения сироп се изсипват боровинките и варенето продължава на слаб огън. 

След като заври отново захарно-плодовата смес се вари 40 минути, добавя се лимонената киселина, вари се още 5 минути и сладкото е готово. Още горещо боровинковото сладко се сипва в чисти сухи бурканчета. Затваря се и не се стерилизира. Сега следва най-трудното в рецептата: да се опази сладкото поне до другата сутрин.

Добивът ми от горната рецепта е 11 бурканчета от 300 мл.

Това е всичко. Ако сте сварили вече боровинковото сладко, изваждайте сладоледа от фризера и... да ви е сладко.


Няма коментари:

Публикуване на коментар