Страници

понеделник, 29 април 2013 г.

Тутманичета със сирене и яйца

 Намерих в интернет много сполучлива рецепта за тесто с мая. Получава се лесно много вкусно тесто с мая - чудесна основа за всякакви сладки или солени печива.  Предлагам ви стъпка по стъпка тутманичета със сирене и яйца, като съм правила тестото в хлебопекарна машина и малко съм "побългарила" тестото.

 Необходими продукти:
За тестото:
     2 яйца и 1 белтък;
     250 мл. айрян;
     75 гр. мазнина (тук използвах маргарин);
     1 ч. л-ка сол;
     2 ч. л.ки захар;
     600 гр. брашно;
     15 гр. прясна мая.
За плънката:
     1 яйце;
     200 гр. сирене;
     3 пълни супени лъжици кисело мляко;
     40 гр. масло;
     олио за намазване.
За намазване;
     1 жълтък;
     2 супени лъжици прясно мляко.

Продуктите за тестото се зареждат в дадения ред в контейнера на хлебопекарната и се задава програма месене ( при мен - 1,5 часа). Ако е необходимо, се добавя още малко брашно или 1 лъжица мазнина. Ето готовото втасало тесто:

Тестото се разделя на 8 топки. Всяка топка се разточва, намазва с олио, изтегля допълнително с ръце и се поръсва със сместа от яйце, кисело мляко и сирене. На няколко места се слага и по малко масло.

Кората се навива на руло и после на охлювче:

Всички охлювчета се подреждат в намазана с олио и поръсена с брашно тава.

Оставя се да втаса отново около половин час на топло, маже се с смес от жълтък и прясно мляко и се пече.

Аз пека в нагрята на 170 градуса фурна при средно положение на скарата на вентилатор и само с долно нагряване.


Готовите тутманичета се завиват с кърпа. Много са вкусни и топли, и студени.
Да ви е сладко!


източник на рецептата за тестото


3 коментара:

  1. zdr,ako nqmame hlebopekarna i prigotvqme vsichko na ryka dali shte se poluchi syshtoto?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, спокойно можете да омесите тестото на ръка. Месенето в хлебопекарна само улеснява, а не променя технологията. Пишете дали са ви харесали тутманичетата.

      Изтриване
  2. MmM prosto nqmam dumi...unikalni tutmanicheta.. Mnogo Vi blagodarq za receptata...preporychvam na vsichki da opitat nqma da sajalqvat... :)

    ОтговорИзтриване