Намерих в интернет много сполучлива рецепта за тесто с мая. Получава се лесно много вкусно тесто с мая - чудесна основа за всякакви сладки или солени печива. Предлагам ви стъпка по стъпка тутманичета със сирене и яйца, като съм правила тестото в хлебопекарна машина и малко съм "побългарила" тестото.
Необходими продукти:
За тестото:
2 яйца и 1 белтък;
250 мл. айрян;
75 гр. мазнина (тук използвах маргарин);
1 ч. л-ка сол;
2 ч. л.ки захар;
600 гр. брашно;
15 гр. прясна мая.
За плънката:
1 яйце;
200 гр. сирене;
3 пълни супени лъжици кисело мляко;
40 гр. масло;
олио за намазване.
За намазване;
1 жълтък;
2 супени лъжици прясно мляко.
Продуктите за тестото се зареждат в дадения ред в контейнера на хлебопекарната и се задава програма месене ( при мен - 1,5 часа). Ако е необходимо, се добавя още малко брашно или 1 лъжица мазнина. Ето готовото втасало тесто:
Тестото се разделя на 8 топки. Всяка топка се разточва, намазва с олио, изтегля допълнително с ръце и се поръсва със сместа от яйце, кисело мляко и сирене. На няколко места се слага и по малко масло.
Кората се навива на руло и после на охлювче:
Оставя се да втаса отново около половин час на топло, маже се с смес от жълтък и прясно мляко и се пече.
Аз пека в нагрята на 170 градуса фурна при средно положение на скарата на вентилатор и само с долно нагряване.
Готовите тутманичета се завиват с кърпа. Много са вкусни и топли, и студени.
Да ви е сладко!
източник на рецептата за тестото
zdr,ako nqmame hlebopekarna i prigotvqme vsichko na ryka dali shte se poluchi syshtoto?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, спокойно можете да омесите тестото на ръка. Месенето в хлебопекарна само улеснява, а не променя технологията. Пишете дали са ви харесали тутманичетата.
ИзтриванеMmM prosto nqmam dumi...unikalni tutmanicheta.. Mnogo Vi blagodarq za receptata...preporychvam na vsichki da opitat nqma da sajalqvat... :)
ОтговорИзтриване