Страници

неделя, 14 април 2013 г.

Грис халва

Този позабравен десерт не оставя никого равнодушен: или много го харесваш, или никак. Аз съм от първите. Ето моята рецепта:
 Продукти (мерителен обем на чашата 200 мл.):
1 чаша грис;
1 чаша нарязани орехи;
1 чаша захар;
2/3 чаша мазнина (по желание олио, масло, маргарин);
3 чаши вода;
настърганата кора от 1 лимон;
щипка сол;
1 пълна с връх чаена лъжичка канела;
пудра захар за поръсване;
орехи за украса.

От захарта, водата и лимонената кора се сварява сироп. В дълбок тиган или друг подходящ съд се загрява мазнината. В нея се изсипват гриста и орехите и се пържат на слаб огън при постоянно разбъркване до златист цвят. Добавят се канелата и щипката сол. По малко се долива от горещия сироп при постоянно разбъркване, като се изчаква гриста да го поеме и тогава се долива отново. Сместа започва да се отдеря от съда и да се оформя на топка при разбъркването. След като се добави всичкия сироп, сместа се изсипва в тавичка, изравнява се добре и се оставя да изстине. Студената грис халва се нарязва на фигурки по желание. Преди поднасяне се наръсва с пудра захар и се украсява с половин орехова ядка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар