Такава зимнина правя за първи път. Искаше ми се да консервирам печени чушки и изварени домати, които да използвам за миш-маш, чушки с доматен сос или нещо друго. Много съм доволна от резултата и ще ги направя още веднъж тази есен. Пак уточнявам, че начинът на приготвяне е съобразен с моите "апартаментски" условия - ако се приготвя в къща, на печка или огнище, и количествата, и изваряването ще са други.
Ето продуктите, които използвах:
10 кг. избелени, смлени и изварени на котлона домати:
7 кг червени чушки: изтърбушени и опечени:след това избелени и почистени добре от семки:
5 връзки пресен магданоз, нарязан на ситно заедно с дръжките:
5 супени лъжици сол;
6 супени лъжици захар.
От тези продукти получих 10 буркана от 720 мл.
Поизварените вече домати се слагат във дълбока тава и изваряването продължава във фурната на 180 градуса.
През това време се режат чушките на парчета с големина в зависимост от предпочитанията ви. Ето моите чушки:
Когато водата от доматите изври достатъчно, чушките се прибавят и изваряването продължава още 30 - 40 минути. Тавата с чушки и домати обаче аз сложих долу във фурната върху обърнатата скара, защото беше доста тежка:
Пет минути преди края на изваряването зеленчуците се подправят със сол и захар. Когато тавата се извади от фурната, се прибавя нарязаният магданоз.
Сместа, още гореща, се пълни в буркани и се стерилизира 20 минути.
Това е всичко. Да ви е сладко, когато през зимата си отворите от тази консерва.
Няма коментари:
Публикуване на коментар