7 кг. червена капия;
2,5 кг. бамя;
2 кг. патладжани;
3 кг, зелен фасул (от жълтия);
1 голяма глав целина заедно с листата;
5 връзки магданоз;
6 кг. домати за консервиране;
сол.
Доматите се измиват, попарват, обелват и смилат. Чушките се измиват, почистват от дръжките и семките и се нарязват на парчета. Зеленият фасул се измива, почиства и се нарязва. Бамята се измива, дръжчиците й се отрязват. Паладжаните се измиват, кората им се обелва, нарязват се на кубчета и се изкисват 20 минути в студена вада, за да се отдели горчилката им. Главата целина се обелва и нарязва на дребни кубчета. Листата целина и магданозът се измиват и се нарязват на ситно. Всички съставки за гювеча се слагат в отделни съдове.
Чушките, зеленият фасул, главата целина, патладжаните и бамята поотделно се бланшират във вряща вода в порядъка, в който съм ги изброила, защото патладжаните оцветяват водата, а бамята пуска слузесто вещество. Бланширането на зеленчуци и небходимостта от него съм описала подробно в рецептата за приготвяне на Зелен фасул консерва
Бланшираните зеленчуци се разпределят в предварително приготвените буркани, като между тях се насипват нарязани листа целина и магданоз. Така бурканите се запълват до малко повече от 3/4 от обема им. Отгоре се разпределят смлените домати, добавя се по 1 чаена лъжичка сол Бурканите се затварят и се стерилизират 1 час.
Това е всичко. Ако решите да си направите домашен гювеч консерва, сега е моментът. И да вие сладко! Моите буркани са вече на рафта.
Няма коментари:
Публикуване на коментар