четвъртък, 4 юли 2013 г.

Домашно консервиран зелен фасул

По пазарите вече има много хубав зелен фасул и реших, че е време да си консервирам в буркани за зимата от този вкусен зеленчук. Ако и вие сте любители на домашно консервираните храни като мен, предлагам ви моят начин за приготвяне на буркани със зелен фасул.

За един буркан с обем 800 мл. ще са ви необходими около 600 - 650 гр. зелен фасул, 1 чаена лъжичка сол, 1 щипка лимонена киселина.

Зеленият фасул се измива добре, почиства се от връхчетата и се нарязва на парчета, дълги около 2 см.



В подходяща тенджера се сипва вода и се слага на котлона да заври. Във врящата вода при отхлупен капак се бланшира фасулът на порции за около 10 минути. Целта на бланширането е фасулът да стане еластичен и по-добре да се пълни в бурканите.

Всяка порция бланширан фасул се изважда с решетъчна лъжица в гевгир, изплаква се обилно със студена вода и се изсипва в подходящ съд.

Така подготвения зелен фасул се пълни в буркани, като се притиска за да се уплътни добре. Бурканите се пълнят на 3 см. от ръба, защото по време на стерилизацията фасулът се раздува и може да натисне капачката и да наруши херметичността на буркана. Във всеки буркан се добавя по 1 чаена лъжичка сол и щипка лимонена киселина. Вместо последната на дъното на буркана може да сложите парче домат.


В бурканите се налива вода, колкото да покрие фасулът.

Бурканите се затварят и се стерилизират 1 час. Времето за стерилизация започва да се отчита след като водата заври активно. Ето и моят първи добив за тази година.

След като бурканите изстинат се проверяват капачките. Добре стерилизираните консерви имат хлътнали капачки.
Това е всичко. Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар