неделя, 2 март 2014 г.

Домашна баница със сирене

Днес е Сирни заговезни - голям християнски празник. Почита се в неделя, седем седмици преди Великден и след него започват Великденсите пости. Нарича се още Прошка или Поклади. На днешния ден християните искат прошка от своите близки за неволните обиди, които са им нанесли през изминалата година. Едно от ястията, които се поставят на трапезата е баница със сирене. Ето моята рецепта за нея:

Необходими продукти:
     5 яйца;
     1 кофичка кисело мляко;
     300 гр. сирене;
     100 мл. олио;
     1 пакет готови кори (аз предпочитам "Бела");
За намазване: 1 яйце, 2 супени лъжици олио.
Яйцата се разбиват добре, добавят се олиото и киселото мляко и отново се разбива. Сиренето се натрошава и се добавя в яйчената смес.




Тавата се намазва с олио и се поръсва с брашно.

Пакетът с кори за баница се отваря и разстила на работната повърхност. 



Корите се преброяват по двойки. От един пакет кори "Бела" обикновено се получават 6 двойки кори. Отделят се две и върху тях с черпак се изсипва 1/6 от яйчената смес. Размазва се добре върху цялата повърхност, най-добре с ръка.



Намазаната двойка кори се навива не особено стегнато.

Поставя се в тавата. По същия начин се намазват и навиват всички двойки кори.

В съда, където е била яйчената смес за пълнежа, се разбива едно яйце с 2 супени лъжици олио. С четка се мажат добре навитите кори в тавата, като особено се набляга на краищата, за да не останат сухи при печенето.

Накрая всичко се изсипва върху корите. Баницата е готова за печене:
Фурната се загрява до 190-200 градуса и първите 10 минути баницата се пече на горен и долен реотан и вентилатор. После печенето продължава още 20 минути само на долно нагряване и вентилатор. След това температурата се намалява до 150-160 градуса и печенето продължава още около 20 минути. Целта е баницата да се изпече хубаво отвътре, без да изгори отвън.

Готовата баница се покрива с кърпа за полови час и след това е готова за поднасяне.
Надявам се, че ви е харесала.
Това е всичко. Да ви е сладко и прощавайте.




Няма коментари:

Публикуване на коментар