неделя, 7 юли 2013 г.

Ягодовото сладко на баба Линка



Исках да направя сладко от ягоди, в което плодовете да останат цели и стегнати. Една приятелка ми описа лесния начин, по който нейната свекърва прави такова. Опитах, като леко го измених според моята представа и се получи чудесно. Ще използвам това сладко за торти.

Необходими продукти:
2 кг. здрави и узрели ягоди;
1,5 кг. захар;
2 равни чаени лъжички лимонена киселина.

Вечерта измих и изчистих ягодите, насипах ги на пластове заедно със захарта в тенджера и ги оставих в хладилника през нощта.

На сутринта ягодите изглеждаха така:

Разбърках ягодите внимателно с дървена лъжица и започнах да ги варя на слаб огън. Внимавах да не изкипи и обирах пяната. Отвереме на време разбърквах, за да се доразтвори захарта и да не загори.
Варих сладкото половин час, изключих котлона и оставих тенджерата охлупена. Същото половинчасово варене повторих към обяд и надвечер. Ето ягодите след първото варене:
След третото варене сладкото беше готово. Добавих лимонената киселина, варих сладкото още 5 минути и горещо го наспах в сухи буркани. Така се сдобих със шест бурканчета от 300 мл. ароматно ягодово сладко със стегнати цели плодове.

Това е всичко. Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар