събота, 1 декември 2012 г.

Домашни кокоски


Сладкишите с кокос винаги са ми били много вкусни. Преди мислех, че се правят трудно, докато не попаднах на една много лесна рецепта за домашни кокоски. Сега вече бързо и лесно мога да направя кокоски за радост на всички вкъщи. Ето как се правят:

Пияни пилешки крилца


Има някои ястия, които са много лесни за приготвяне, а са много вкусни и ефектни. Такива са пияните пилешки крилца. За да ги приготвите ще са ви нужни:
1 кг. пилешки крилца;
200 - 250 мл. бира;
50 мл. олио;
куркома;
сол.
Време за приготвяне: 1 1/2 ч.

петък, 23 ноември 2012 г.

Сладко-кисело пиле в картофено гнездо


Харесва ми съчетанието на сладко и кисело. То е залегнало в много от моите лични рецепти. За да сготвите това лесно ястие са ви необходими:

сряда, 21 ноември 2012 г.

Фасул яхния


Днес е един от големите празници през Коледните пости: Въведение Богородично. Аз не спазвам твърдо постите, но се опитвам да го правя поне през по-големите празници. За тази вечер бях решила да сготвя фасул и да направя питка. Противно на приказката "прост като фасул" фасулът не е просто ястие. За да се приготви добре са необходими много продукти. Но после се получава едно чудно ястие. През годините съм преработила рецептата така, че да избегна всички вредни влияния върху организма. Уверете се сами:

неделя, 18 ноември 2012 г.

Мусака

Мусаката е друго мое любимо неделно ястие. За да сготвите вкусна мусака  трябва да си купите хубава кайма и да отделите малко повече време за готвене. Аз съм използвала кайма от свинско месо.

събота, 17 ноември 2012 г.

Паниран костур


Ще започна с това, че мъжът ми е рибар. Рибарлъка бил една от степените за бягство от реалността на семейния мъж, като най-висшата степен е пчеларството (така казва мъжът ми). Когато улови риба той я раздава в квартала. Ние ядем само костура - една превъзходна риба, чиято кожа обаче трябва да се одира преди готвене. Ще ви покажа как панирам костур (а и всякаква друга бяла риба) с една превъзходна планировка. Рецептата за панировката ми я изпрати преди 7 - 8 години жената на друг рибар под названието "френска панировка". Не знам дали панировката е френска, но си заслужава хубавото име.

понеделник, 12 ноември 2012 г.

Пълнени чушки

Когато дойде есента и по пазарите се появят червените чушки, често готвя това ястие. Пълнените чушки са "неделно" ястие - за приготвянето им трябва повече време и работеща жена като мен, която излиза сутрин в 7 часа и се прибира вечер в 19, ги готви обикновено през почивните дни. Ароматът им е неповторим, миришат на "дом" и пак се изкуших да ги включа в неделното ни меню.
Време за приготвяне: около 2 часа и 30 мин.

петък, 9 ноември 2012 г.

Ергенско кьопоолу

Ще започна с това, че много обичам патладжани. Ама много! Лошото е, че вкъщи ги обичам само аз. Затова рядко си доставях удоволствието да приготвя нещо с патладжан лично за себе си. Скоро, обаче, една позната ми разказа, как мъжете в компанията  са приготвили кьопоолу, на което тя се смяла, но, когато го опитала, много й харесало. Беше елементарно и бързо за приготвяне. Реших да го направя и резултатът надмина многократно очакванията ми. Споделям го днес с вас.

Време за приготвяне: 10 мин, ако сте си изпекли патладжаните предварително.

неделя, 4 ноември 2012 г.

Спанак с ориз на фурна

 Днес искам да споделя с вас рецептата на едно от любимите ми ястия за този сезон: "Спанак с ориз на фурна". Вкъщи го наричаме "Любимото ядене" и затова го готвя в най-голямата тава. Ще напиша така количествата на продуктите, а вие може да ги намалите на половина.

вторник, 30 октомври 2012 г.

Тиквеник

С напредването на есента и приближаването на зимата от кухненските прозорци все по-често се носи ароматът на този божествен плод - тиквата. Днес той изкуши и мен и ви предлагам моята рецепта.

събота, 27 октомври 2012 г.

Кекс

 Рецептата за този кекс ми предаде моята майка. Тук ще се опитам да опиша всички тънкости по приготвянето му и ви обещавам, че, ако ги спазите, ще се насладите на още едно кулинарно удоволствие.
Време за приготвяне: 1 час и 15 мин.

Бухтички


С риск да ви представя нещо, което ви е познато, много ми се иска да събера в една поредица стари рецепти, които присъстват в моята кухня редом с новите. Ще нарека поредицата "Рецепти от моето детство" и се надявам да ви бъдат полезни (и вкусни ).
В съзнанието ми бухтичките са свързани с неделната закуска. Не познавам човек, който да е казал, че не ги обича. Те се правят лесно, не са скъпи и не изискват много време и специални кулинарни умения. Ето и рецептата:
Време за приготвяне: около 35 мин.

неделя, 21 октомври 2012 г.

За безкористната любов

Днес ще напиша първия пост в моя блог. Има ред важни неща, за които бих искала да пиша, но едно от тях изплува в съзнанието ми преди всички: споменът за моята майка. Не ми се ще да използвам клишета, но вярно е, че човек оценява истински някого, когато го загуби. Аз загубих майка си преди повече от 2 години и не мога да кажа, че с времето ми е станало по-леко. Преди майка ми беше даденост: човекът, който винаги е някъде наблизо, готов да се погрижи за мен, толкова всеотдайна, че чак досадна на моменти. Сега, когато тя вече не е с нас, разбирам какво съм имала и какво съм загубила. 
Често съм се опитвала да дам определение на майчината любов и веднъж, когато с дъщеря ми бяхме отишли в църквата да раздадем  за "Бог да прости", го чух от нашия свещенник: "безкористна любов". Това е! Това различава майчината любов от всяка друга любов, която срещаме през живота си и я прави уникална - безкористността. Любов без условия, любов към нас, без значение какви сме. Това е любовта, която ще ни липсва, докато сме живи, това е любовта, която изпитваме към нашите деца.
Вече знам какво ще е заглавието.
Желая ви хубав ден и се радвайте на безкористната майчина любов, докато я имате.