сряда, 25 септември 2013 г.

Лютеница от печени домати, чушки и патладжани

Септември е месецът на домашната лютеница. Рецептите са десетки и всички са хубави. Тази лютеница, която ви предлагам днес, е приготвена с печени домати и с повече чушки. Вкусът й е уникален. Ето как съм я направила:

Необходими продукти:
7 кг. червени чушки;
 7 кг. домати;
3 кг. патладжани;
500 мл. олио;
4 пълни супени лъжици сол;
5- 6 пълни супени лъжици захар.

събота, 21 септември 2013 г.

Печени чушки и домати консерва

Такава зимнина правя за първи път. Искаше ми се да консервирам печени чушки и изварени домати, които да използвам за миш-маш, чушки с доматен сос или нещо друго. Много съм доволна от резултата и ще ги направя  още веднъж тази есен. Пак уточнявам, че начинът на приготвяне е съобразен с моите "апартаментски" условия - ако се приготвя в къща, на печка или огнище, и количествата, и  изваряването ще са други.

петък, 13 септември 2013 г.

Печено сладко от сини сливи

Ето още едно сладко, което се пече във фурната и е подходящо за приготвяне в градски условия. Карамеленият вкус на печеното сладко от сини сливи няма нужда да се коментира: божествен е! Благодаря на моята приятелка Таня, която ме "обзаведе" с тези хубави сини сливи от дърво, а не от магазин. Използвала съм:
4 кг. добре узрели сини сливи;
2 кг. захар;
4 равни чаени лъжички лимонена киселина.

вторник, 10 септември 2013 г.

Печурки на фурна

Днес ви предлагам рецепта за лесно приготвяне на печурки на фурна. Гъбите са чудесен заместител на месото и в същото време са много нискокалорична храна - в 100 гр. сурови печурки се съдържат само 21 Kcal (справка), като относителният дял на протеини в тях е 47%, на въглехидрати - 48, а на мазнини - само 5%. За да си приготвите това ястие, ще са ви необходими:
800 гр. пресни гъби печурки;
40 мл. олио, зехтин или масло (аз използвах олио);
30 гр. чесън (3 - 4 скилидки);
20 гр. ситно нарязан пресен копър;
лимонов сок;
сол.

петък, 6 септември 2013 г.

Вкусни домашни соленки със сирене и ким

Това е още една рецепта, която ми е останала от мама. Когато бях дете, тези соленки украсяваха менюто у нас на почти  всеки празник. Не бях ги правила отдавна, но скоро се сетих за тях и ги изпекох, за да почерпя по един хубав за мен повод. Соленките са много вкусни и не толкова трудни за правене.