Днес ви предлагам рецепта за лесно приготвяне на печурки на фурна. Гъбите са чудесен заместител на месото и в същото време са много нискокалорична храна - в 100 гр. сурови печурки се съдържат само 21 Kcal (справка), като относителният дял на протеини в тях е 47%, на въглехидрати - 48, а на мазнини - само 5%. За да си приготвите това ястие, ще са ви необходими:
800 гр. пресни гъби печурки;
40 мл. олио, зехтин или масло (аз използвах олио);
30 гр. чесън (3 - 4 скилидки);
20 гр. ситно нарязан пресен копър;
лимонов сок;
сол.
Печурките се измиват добре, пънчетата им се отделят. Гъбите се подреждат с долната част нагоре в тава с незалепващо покритие или застлана с хартия за печене.
Всяка гъба се посолява леко и се поръсва с олио. Така приготвената тава се зарежда за печене във средата на фурната.
Чесънът се обелва,измива и се накълцва; копърът се измива и се нарязва на ситно.
Печурките се пекат на 200 градуса около 30 -40 минути.
Готовите печурки се изваждат вниматело една по една с помощта на шпатула или лъжица, за да се запази сокът, който са си пуснали по време на печенето, подреждат се в подходяща чиния, поръсват ес с чесън и копър и се овкусяват с лимонов сок.
Поднасят се топли. Тази рецепта е за 3 порции, като всяка порция съдържа по-малко от 200 Kcal. Опитайте я. Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар