понеделник, 1 юли 2013 г.

Печено сладко от кайсии


След конфитюра от кайсии ви предлагам моят начин за приготвяне на печено на фурна сладко от този плод.

Необходими продукти:
2 кг. кайсии;
1,5 кг. захар;
2 равни кафени лъжички лимонена киселина.


Кайсиите се измиват, почистват от костилките и всяка половинка се нарязва на три парченца.

Слагат се в подходяща тава (аз използвам тефлонирана) и се пекат на 160 - 170 градуса. Целта е да получат отгоре приятна печена коричка и част от сока им да се изпари.Ухае чудесно.

Добавя се захарта, разбърква се внимателно и печенето продължава на 150 - 160 градуса. Докато сладкото се пече, се разбърква (но внимателно, да не се смачкат плодовите резенчета) за да се разтвори всичката захар и да не изкипи. Образувалата се пяна се обира.


Печенето продължава, докато капка от сиропа, капната върху порцеланова чинийка, запазва полусферичната си форма и не се разлива. Когато сладкото достигне желаната гъстота на сиропа, към него се добавя лимонената киселина, разбърква се и след 5 минути е готово. Веднага се сипва в сухи бурканчета и се затваря. Ето едно от моите 6 бурканчета:

Това е всичко. Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар