Ето още една рецепта от моето детство. Най-много я обичам, когато е приготвена с печени червени пиперки. Както и за чушките бюрек предпочитам печенето да е в чушкопек, защото тогава пиперките остават по-стегнати.
За приготвянето на това ястие, напомнящо ми с аромата си на мамината кухня, съм използвала:
12 бр. печени червени пиперки;
1,2 кг. добре узрели домати;1 голяма глава кромид лук;
4 скилидки чесън;
1 връзка магданоз;
брашно за изпържване на пиперките;
сол;
захар;
олио.
Чушките се почистват от дръжките и семките, изпичат се и се обелват.
Аз пека обикновено в този сезон по-голямо количество чушки (около 3 кг.), слагам ги в
тенджера и, когато изстинат, ги съхранявам така необелени в хладилник. Използвам ги за различни ястия: пържени с доматен сос, бюрек, миш-маш, или правя салати с тях.
Ситно нарязаният лук се задушава в 50 - 60 мл. олио и се прибавят предварително рендосаните домати.
Така подготвеният сос се изварява на тих огън и с разбъркване до достигане на желаната гъстота. Овкусява се със сол, захар и ситно нарязания чесън, вари се още 5 минути, прибавя се нарязаният магданоз и сосът е готов. Аз съм изварявала този сос около 40 минути и съм го овкусила с 1 чаена лъжичка сол и 1 супена лъжица захар. Захарта е една от тайните на хубавия доматен сос. Чрез нея неутрализира киселостта на доматите и се получава чудесен вкусов баланс. В края на приготвянето сосът изглеждаше така:
Чушките се осоляват, овалват се в брашно и се пържат от двете страни до придобиване на златиста коричка:
Така подготвеният сос се изварява на тих огън и с разбъркване до достигане на желаната гъстота. Овкусява се със сол, захар и ситно нарязания чесън, вари се още 5 минути, прибавя се нарязаният магданоз и сосът е готов. Аз съм изварявала този сос около 40 минути и съм го овкусила с 1 чаена лъжичка сол и 1 супена лъжица захар. Захарта е една от тайните на хубавия доматен сос. Чрез нея неутрализира киселостта на доматите и се получава чудесен вкусов баланс. В края на приготвянето сосът изглеждаше така:
Чушките се осоляват, овалват се в брашно и се пържат от двете страни до придобиване на златиста коричка:
Друг вариант, по-близък до здравословното хранене, е чушките да не се пържат, а да се нарежат на парчета и да се добавят към готовия доматен сос, но класическият вариант е с пържени чушки. Ето моето готово ястие:
А ето и порция от него:
Надявам се да ви е харесало и...да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар