четвъртък, 10 октомври 2013 г.

Лесна, бърза и вкусна туршия с аспирин


В разгара на есенното консервиране ви предлагам една много лесна, винаги получаваща се добре и много вкусна мешана туршия. За нея няма точна рецепта: всеки използва тези зеленчуци и в такива съотношения, както се предпочитат в дома му. Рецепта има само за използваните подправки и аспиринът. 
За да я направя тази година съм използвала приблизително:
1,5 кг. червена капия (може същото количество камби);
1,5 кг карфиол;
1,5 кг. корнишони;
1,5 кг. зелени доматчета;
1 кг. моркови;
1 кг. чорбаджийски чушлета.
цели стебла с листа целина;
сол;
захар;
винен оцет;
аспирин (аз купувам Ацетизал на "Актавис").

Всички изброени по-горе зеленчуци се измиват добре, почистват се и се нарязват на по-едри парчета в отделни съдове. Корнишоните и чорбаджийските чушлета съм срязала на две, морковите - на две или три, доматчетата - на резенчета, карфиолът - на розички, капията - на по-едри правоъгълници. 
От всички зеленчуци се реди в буркани, като във всеки буркан се поставя по един стрък целина. Тук можете да проявите вашата фантазия и вкус - разполагате с най- различни цветове за различни комбинации. На един буркан от 800 мл. се добавят 1 равна супена лъжица сол, 2 равни супени лъжици захар, 70 мл. оцет и 2 аспирина. Ако ползвате друг размер буркани, преизчислете количествата. Моите буркани са с обем 1062 мл.от лютеница и съм сложила по 2,5 аспирина, 90 мл. оцет, увеличила съм солта и захарта. 
Така приготвените буркани се пълнят със студена вода до горе, изчаква се малко да изплуват всички мехурчета задържан между зеленчуците въздух; ако е необходимо, се долива още вода и бурканите се затварят добре. Всички буркани се разклащат енергично, за да се разтворят солта, захарта и аспирините, и се оставят. В продължение на една седмица разклащането се повтаря два пъти дневно и след това туршията е готова за прибиране или консумация. От горните зеленчуци напълних 10 буркана от 1062 мл. и един буркан от 1400 мл. с каквото беше останало по съдовете. Ето го и него:
Той, за жалост, е без карфиол, но пак стана много апетитен на вид. Това е всичко. Да ви есладко!

 



Няма коментари:

Публикуване на коментар