събота, 15 юни 2013 г.

Ръжено-пшенични многозърнести хлебчета

Това са едни много вкусни и полезни хлебчета. Откакто съм започнала да ги правя са любими на всички вкъщи. Не мога да ги правя постоянно, защото съм работеща жена, но се старая поне веднъж в седмицата да отделям време и за тях. Тестото меся в хлебопекарна и така ще ви го предложа.

Необходими продукти:
300 мл. вода;
1 ч. лъжичка сол;
2 ч. лъжички;
2 супени лъжици зехтин;
350 гр. ръжено-пшенично брашно;
150 гр. бяло брашно;
50 гр. овесени трици;
 13 гр. прясна мая;
2 пълни с връх супени лъжици смес от сусамено, слънчогледово и натрошено ленено семе.


Продуктите без семената се зареждат в контейнера на хлебопекарната в реда, в който са изброени и се стартира програма "Месене и втасване". След звуковия сигнал се добавя миксът от семена.

Тестото се наблюдава, защото може да втаса преди края на програмата.

Втасалото тесто се премества на добре набрашнена повърхност, защото е по-лепкаво от тестото от бяло брашно.

Разделя се на 12 равни части.

От парчетата тесто се оформят топчета, които се набрашняват леко и се подреждат в тава, застлана с хартия за печене. Аз ги пека в тавата от печката и използвам хартията няколко пъти.

Питките се нарязват отгоре с нож, натопен във вода.

Оставят се на топло да втасат още малко.

Пекат се на 160 градуса и вентилатор в средата на фурната за 20 мин.

Изпечените питки се оставят да изстинат върху решетка и тогава се прибират.
Много са вкусни! Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар