събота, 29 юни 2013 г.

Варено-печен конфитюр от кайсии


Конфитюрът от кайсии е много фин и ароматен. Подходящ е за палачинки, торти или просто за пържени филиийки. Аз направих няколко бурканчета и тази година. Ето моят "варено- печен" начин за проготвяне:

Необходими са ви:
3 кг. кайсии;
2 кг. захар;
3 равни кафени лъжички лимонена киселина.
Добив: около 8 бурканчета от 300 мл.
Кайсиите се почистват от костилките и се режат на четвъртинки.

Изсипват се в подходящ съд, добавят се 60 мл. вода и се варят на слаб огън. Кайсиите пускат още сок при варенето, затова се слага толкова малко вода. Ето моите сварени кайсии:

Сварените кайсии се пасират, добавя се захарта и, след като заврат отново и захарта се разтвори, се изсипват в по-дълбока тава и се пекат на 160 градуса. Така конфитюрът се приготвя по-лесно, но трябва да го наблюдавате и разбърквате с дървена лъжица доста често, за да не изкипи и да не чистите фурната. От време на време се отпенва.

Можете да проверите дали конфитюрът е достигнал необходимата гъстота, като капнете от него върху порцеланова чиния и изчакате капката да изсине. Моят конфитюр се пече около 2 часа. Лимоннената киселина се прибавя 5 минути преди края на печенето.  Готовият конфитюр още горещ се насипва в сухи бурканчета и се затваря добре.
Това е всичко. Да ви е сладко!
 






Няма коментари:

Публикуване на коментар