петък, 13 септември 2013 г.

Печено сладко от сини сливи

Ето още едно сладко, което се пече във фурната и е подходящо за приготвяне в градски условия. Карамеленият вкус на печеното сладко от сини сливи няма нужда да се коментира: божествен е! Благодаря на моята приятелка Таня, която ме "обзаведе" с тези хубави сини сливи от дърво, а не от магазин. Използвала съм:
4 кг. добре узрели сини сливи;
2 кг. захар;
4 равни чаени лъжички лимонена киселина.

Сливите се измиват и костилките им се изваждат. Можете да разрежете сливите на две или само да ги сцепите. Изчистените сливи се насипват в тава и се поставят във фурната. Тавата трябва да е голяма и дълбока, в противен случай намалете количеството на продуктите.



Сливите се пекат се на 170 - 180 градуса в продължение на час и половина - два часа. По време на печенето пускат сок, който започва да се изпарява и сгъстява, разнася се аромат на карамел. Разбъркват се 2 - 3 пъти с дървена лопатка, но съвсем леко, за да се запазят плодовете по-цели. Към края на печенето сливите изглеждат така:


Тавата се изважда от фурната и върху сливите се насипва захарта:

Разбърква се добре и тавата се връща във фурната.

 Печенето продължава при малко по-ниска температура: 150 -160 градуса още 30 - 40 минути, като сладкото се разбърква по-често и се наблюдава да не изкипи (много трудно се чисти фурна от изкипяло сладко). 

Готовността на сладкото се проверява с капване на сироп върху порцеланова чиния. Не го препичайте много, за да има леко течна консистенция като изстине, а не да "замръзне" в буркана и да трябва да се изчопля отвътре. Когато се достигне желаната гъстота, се добавя лимонената киселина, разбърква се добре, печенето продължава още 5 минути и тавата се изважда от фурната.
Още горещо сладкото се насипва в сухи буркани и се затваря добре:

Бурканите не се стерилизират. От горните продукти добивът ми е 10 бурканчета от 300 гр.
Това е всичко. Моето сладко вече е прибрано. Ако сте си направили и вие - да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар