петък, 6 септември 2013 г.

Вкусни домашни соленки със сирене и ким

Това е още една рецепта, която ми е останала от мама. Когато бях дете, тези соленки украсяваха менюто у нас на почти  всеки празник. Не бях ги правила отдавна, но скоро се сетих за тях и ги изпекох, за да почерпя по един хубав за мен повод. Соленките са много вкусни и не толкова трудни за правене.


Ето продуктите, необходими за една доза соленки:
300 гр. по-твърдо сирене;
250 гр. маргарин;
2 пълни с връх супени лъжици кисело мляко;
1 равна чаена лъжица сода бикарбонат;
брашно за умесване на меко тесто (аз използвах 450 гр.);
1 яице;
ким за поръсване.

Маргаринът се нарязва на парчета. Сиренето се натрошава в подходящ съд.

Добавят се маргаринът, белтъкът от яйцето и киселото мляко с угасената в него сода. Жълтъкът от яйцето се прибира в хладилника за намазване на соленките.



Отгоре се добавя брашното, хубаво пресято предварително, за да тоеме въздух.

От така приготвените продукти се омесва маслено тесто.


Омесването трябва да стане бързо, само колкото продуктите да се смесят добре. Ако тестото се премеси, става глетаво. Приготвянето на тестото отнема не повече от 10 минути.

Така приготвеното тесто се увива плътно в домакинско фолио или в найлоново пликче и се оставя в хладилника за една нощ или поне за няколко часа. Може да се съхранява и 2 -3 дена.
Преди да започне рязането на соленките, се подготвят тави за изпичането им. Тавите се постилат с хартия за печене. Аз използвах 4 тави - едната беше от печката (на снимката)и още 3 кръгли.
Тестото се изважда от хладилника, разрязва се на 2 или 4 равни части и всяко парче се разточва върху леко набрашнена повърхност на лист с дебелина 5 мм. Маже се с разбития с малко олио жълтък и се поръсва обилно с ким. Реже се на пръчки, широки 1 см. Соленките са много ефектни, ако са нарязани с къдрав резач за тесто. Нарязаните солени пръчки се подреждат в тавите на разстояние една от друга. Заредените тави е добре да се слагат в хладилник, докато дойде редът им за печене. 


Соленките се пекат на 220 градуса в средата на фурната до придобиване на златист цвят и стават готови за около 12 - 13 минути. Наблюдавайте ги, защото разликата между добре изпечени и прегорели соленки омже да бъде 2 минути.
Изпечените соленки се оставят да изстинат в тавите и чак тогава се изваждат. Много ще ми е приятно, ако ви харесат. Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар