събота, 6 септември 2014 г.

Гювеч консерва

 
Както вече съм писала в рецептата за приготвяне на Гювеч на фурна, не обичам да използвам за това ястие готови смеси. За да се улесня при готвенето му през зимата си направих домашна консерва гювеч. Процесът е трудоемък, но сега съм много доволна - имам 21 буркана чудесен гювеч. За да ги направя използвах:

7 кг. червена капия;
2,5 кг. бамя;
2 кг. патладжани;
3 кг, зелен фасул (от жълтия);
1 голяма глав целина заедно с листата;
5 връзки магданоз;
6 кг. домати за консервиране;
сол.

Доматите се измиват, попарват, обелват и смилат. Чушките се измиват, почистват от дръжките и семките и се нарязват на парчета. Зеленият фасул се измива, почиства и се нарязва. Бамята се измива, дръжчиците й се отрязват. Паладжаните се измиват, кората им се обелва, нарязват се на кубчета и се изкисват 20 минути в студена вада, за да се отдели горчилката им. Главата целина се обелва и нарязва на дребни кубчета. Листата целина и магданозът се измиват и се нарязват на ситно. Всички съставки за гювеча се слагат в отделни съдове.
Чушките, зеленият фасул, главата целина, патладжаните и бамята поотделно се бланшират във вряща вода в порядъка, в който съм ги изброила, защото патладжаните оцветяват водата, а бамята пуска слузесто вещество. Бланширането на зеленчуци и небходимостта от него съм описала подробно в рецептата за приготвяне на Зелен фасул консерва
Бланшираните зеленчуци се разпределят в предварително приготвените буркани, като между тях се насипват нарязани листа целина и магданоз. Така бурканите се запълват до малко повече от 3/4 от обема им. Отгоре се разпределят смлените домати, добавя се по 1 чаена лъжичка сол Бурканите се затварят и се стерилизират 1 час.
Това е всичко. Ако решите да си направите домашен гювеч консерва, сега е моментът. И да вие сладко! Моите буркани са вече на рафта.
 

 
 
 
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар