събота, 27 октомври 2012 г.

Бухтички


С риск да ви представя нещо, което ви е познато, много ми се иска да събера в една поредица стари рецепти, които присъстват в моята кухня редом с новите. Ще нарека поредицата "Рецепти от моето детство" и се надявам да ви бъдат полезни (и вкусни ).
В съзнанието ми бухтичките са свързани с неделната закуска. Не познавам човек, който да е казал, че не ги обича. Те се правят лесно, не са скъпи и не изискват много време и специални кулинарни умения. Ето и рецептата:
Време за приготвяне: около 35 мин.
Продукти:
2 яйца;
2 супени лъжици захар с връх;
200 мл. кисело мляко;
1 равна кафена лъжичка сода за хляб;
2 ванилии;
брашно, колкото за омесване на кексово тесто;
олио за изпържване.
Добив:

С горните продукти се получава това количество - достатъчно за семейна закуска.

Яйцата, захарта и млякото, с угасената в него сода, се разбиват. Добавят се ванилиите и брашно, до получаване на средно гъсто кексово тесто. Не уточнявам количеството на брашното, защото то зависи от големината на яйцата и гъстотата на киселото мляко. В дълбока купичка се сипва 3-4 см. олио и се сгорещява Аз използвам една купичка с диаметър 16 см и пържа в него по 6-7 броя наведнъж, защото се надуват. С помощта на две лъжици в сгорещеното олио се пускат топчета от тестото с големината на орех. Когато се изпържат от едната страна, те се обръщат сами, ако няма място - вие им помагайте. Пържат се до придобиване на златисто кафяв цвят. Когато извадите първите бухти, разчупете една за да видите дали се е изпържила добре отвътре. Готовите бухтички се поръсват с пудра захар и се поднасят със сладко или течен шоколад по избор.
Моите са с боров мед.
Бухтички
 Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар