вторник, 30 октомври 2012 г.

Тиквеник

С напредването на есента и приближаването на зимата от кухненските прозорци все по-често се носи ароматът на този божествен плод - тиквата. Днес той изкуши и мен и ви предлагам моята рецепта.

Продукти:
Около 1,2 кг. тиква, най-добре "цигулка";
1 пакет фини кори за баница;
галета;
захар;
канела;
1/2 лимон;
олио;
125 г. масло.

По желание: 
Накълцани орехови ядки;
стафиди.

Време за приготвяне: около 2 ч. и 30 мин.

Тиквата се обелва от кората и се настъргва на едро ренде. По-голяма кръгла тава или правоъгълната тава на печката се намазва с олио и се поръсва с брашно. Изброяват се по двойки корите от пакета и тиквата се раздеря предваритерно на съответния брой части. В едната по-дълга страна на всяка наръсена леко с олио двойка кори се поставя от настърганата тиква на пътечка (която се получава около 4 - 5 см. висока), 2 пълни с връх супени лъжици захар, 1,5 супена лъжица галета и канела. По желание може да се наръсят накълцани орехи или стафиди.  Не се притеснявайте, че плънката изглежда много. Навива се на роло и се слага в тавата: ако е в кръгла се навива на охлюв, ако е в голямата тава на печката - една до друга. Така, докато свършат корите и тиквата. Фурната се нагрява на 180 градуса, маслото се нарязва на парчета и се разпределя върху тиквеника. Аз пека на 180 градуса в долната част на фурната с горно и долно нагряване и на вентилатор в продължение на 1/2 час. След това продължавам още около час да пека на 150 - 160 градуса само на долно нагряване и вентилатор, докато се изпече хубаво тиквеника.
През това време се приготвя сироп от 300 мл. вода и 200 мл. захар. Когато сиропът заври прибавям сока от половин лимон и кората на лимона да поври малко вътре. Готовият сироп се изстудява.
Изпеченият тиквеник, още горещ, се залива със студения сироп и малко по-късно се поръсва с пудра захар.
Ето моят тиквеник:

А ето и парче от него:

Снимките не са много хубави, но, повярвайте, тиквеникът е фантастичен на вкус и много голям.

Няма коментари:

Публикуване на коментар