неделя, 4 ноември 2012 г.

Спанак с ориз на фурна

 Днес искам да споделя с вас рецептата на едно от любимите ми ястия за този сезон: "Спанак с ориз на фурна". Вкъщи го наричаме "Любимото ядене" и затова го готвя в най-голямата тава. Ще напиша така количествата на продуктите, а вие може да ги намалите на половина.

Продукти:
1,2 кг. спанак;
2 глави кромид лук;
2 червени чушки;
2-3 моркова;
2 чаши (200 мл.) ориз;
2 чаши домати консерва (най добре смлени или предварително пасирани с пасатора);
2 ч. л-ки червен пипер;
сол;
1 връзка магданоз;
Около100 мл.олио.

Време за приготвяне: около 1 час и 40 мин.

Спанакът се почиства от корените се измива добре. Аз ползвам и стеблата му. Бланшира се във вряща вода, без да се захлупва с капак, за 2-3 мин (времето се отчита след като водата заври отново заедно със спанака). Изважда се в гевгир, изплаква се със студена вода и, след като се отцеди, се нарязва. Ето го моят спанак:


Докато заври водата за спанака, се нарязват лукът, морковите и чушките:




В дълбок тиган с олио и малко вода под капак се задушават нарязаните лук, моркови и чушки. След като зеленчуците поомекнат, към тях се прибавя почистеният и измит ориз.



Посолява се, добавя се магданозът, всичко заедно се запържва 3-4 мин., сипват се 2 чаши гореща вода (толкова, колкото е оризът) и се оставя да ври на слаб огън без да се бърка повече. Тук целта е оризът леко да набъбне преди да го сложим да се пече, за да се смеси хубаво със зеленчуците, а не да падне на дъното на тавата. Ето го оризът със зеленчуците на този етап:

Сместа се изсипва в тава. Прибавят се нарязаният спанак, доматите, червеният пипер още една чаша вода  и, ако е необходимо още сол и олио. Всичко се разбърква добре и, преди да го сложим във фурната, нашето любимо ядене изглежда така:




 Ястието се пече около 40 мин в средата на фурната отначало на 200 градуса докато заври, а после на 160 - 170 градуса до готовност. Ето го:
Поднася се с кисело мляко. Върви много с таратор. Вкусно е и топло и студено. Опитайте го!




















Няма коментари:

Публикуване на коментар