събота, 17 ноември 2012 г.

Паниран костур


Ще започна с това, че мъжът ми е рибар. Рибарлъка бил една от степените за бягство от реалността на семейния мъж, като най-висшата степен е пчеларството (така казва мъжът ми). Когато улови риба той я раздава в квартала. Ние ядем само костура - една превъзходна риба, чиято кожа обаче трябва да се одира преди готвене. Ще ви покажа как панирам костур (а и всякаква друга бяла риба) с една превъзходна планировка. Рецептата за панировката ми я изпрати преди 7 - 8 години жената на друг рибар под названието "френска панировка". Не знам дали панировката е френска, но си заслужава хубавото име.

Ще са ви нужни:
Около килограм бяла риба;
2 яйца;
Брашно;
Горчица с хрян;
Лимон;
Сол;
Бира (Каквато ще пиете после с рибата);
Олио за пържене.
Време за приготвяне: ако рибарят е одрал костура - 40 мин., иначе не го готвите.
 Като сами виждате нашият котарак вече чака да получи от рибата.

Приготвяне:
Нарязаните, посолени и поръсени с лимонов сок парчета риба (в моя случай по-малките костурчета са цели, а по-големите - разрязани надлъжно) престояват в хладилника около 20 мин. През това време се подготвя панировката. В дълбока купичка се разбиват яйцата с около 1 пълна чаена лъжица, а може и малко повече, от горчицата. Постепенно се добява блашно, докато се получи долната консистенция:


След това тестото се разрежда с бира до получаване на средно гъста каша. Виждате мехурчетата от бирата. Веднага се започва панирането.


В така приготвената панировка се топят парчетата риба и се пържат в повече мазнина до златисто.

 Веднага след като се извадят от тигана се поливат лимонов сок. Ето ги как изглеждат преди да сложат на масата, където вече е извадена онази бира.

Наздраве и да ви е сладко!

1 коментар:

  1. Уникална рецепта . Искрено Ви благодаря. Костура стана прекрасен , а панировката е ....

    ОтговорИзтриване