понеделник, 12 ноември 2012 г.

Пълнени чушки

Когато дойде есента и по пазарите се появят червените чушки, често готвя това ястие. Пълнените чушки са "неделно" ястие - за приготвянето им трябва повече време и работеща жена като мен, която излиза сутрин в 7 часа и се прибира вечер в 19, ги готви обикновено през почивните дни. Ароматът им е неповторим, миришат на "дом" и пак се изкуших да ги включа в неделното ни меню.
Време за приготвяне: около 2 часа и 30 мин.

Необходими продукти:
15 червени измити, изтърбушени, посолени отвътре и пробити на 2-3 места чушки;
около 700 гр. кайма (смес или свинска);
1 чаша от 200 мл. ориз.

И още:
1 глава лук;
1 чаша домати  (настъргани или от консерва;
1/2 връзка магданоз;
суха ронена чубрица;
1 пълна чаена лъжичка червен пипер;
100 мл. олио или зехтин.




Нарязаният на ситно лук се запържва до златист цвят.



Прибавят се доматите и, като поизври водата им - измитият ориз.Оризът се поизпържва, добавят се нарязаният на ситно заедно с дръжките магданоз, чубрицата и сол. Сипва се 1 чаша гореща вода и се оставя на бавен огън, доката оризът поеме всичката вода.



Готовият ориз се оставя да поизстине. аз потапям тигана в студена вода докато изстива си почиствам чушките. Прибавя се каймата и много добре се обърква. Такава смес, но без домати и с повече червен пипер, използвам за приготвянето на сарми от кисело зеле.



С тази смес се пълнят чушките и се подреждат в тавата. Сместа за пълнене е в количество "за да стигне трябва да остане" и затова съм разпределила останалата смес между чушките.


 Прибавят се 3 чаши вода и, ако е необходимо, още малко олио.

Така подготвеното ястие се слага във фурната и се пече около 70 мин.. Аз го пека в долната част на фурната, отначало на долно загряване 200 градуса и вентилатор, докато се поизпари от течността и накрая намалявам на коло 160 градуса и допичам на горно и долно нагряване.
Ето готовите чушки, току-що извадени от фурната:

Поднасям ги с кисело мляко и салатка.
Опитайте моите чушки, сигурна съм, че ще ви харесат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар