петък, 23 ноември 2012 г.

Сладко-кисело пиле в картофено гнездо


Харесва ми съчетанието на сладко и кисело. То е залегнало в много от моите лични рецепти. За да сготвите това лесно ястие са ви необходими:

4 бр. цели пилешки бутчета (или с каквото пилешко месо разполагате, нарязано на порции);
1,5 - 2 кг. картофи;
1/2 лимон;
1 пълна ч. лъжица горчица с хрян;
1 пълна ч. лъжица куркома;
1 пълна супена лъжица мед (няма го на снимката);
около 100 мл олио;
сол.
Време за приготвяне1 и 1/2 ч.

Картофите се измиват, обелват и нарязват. След това се осоляват и се слагат в походяща намазнена тава като гнездо. Отгоре се ръсят с малко олио:

Сокът от 1/2 лимон, меда, горчицата, сол и куркомата се смесват и разбиват добре.Аз опитвам сместа и при необходимост добавям допълнително един или друг компонент по моя вкус.

 Можете да добавите още чесън или нещо друго, което решите. В така приготваната смес се мариноват добре парчетата пиле:







Маринованите пилешки парчета се подреждат в средата на гнездото, останалата марината се изсипва върху тях:

Долива се 2%0 мл вода, тавата се покрива с алуминиево фолио:

Пече около 1 час и 15 мин. отначало на 200 градуса, последните 20 мин на около 160 градуса без фолиото.
Ястието е готово. Може да бъде приготвено от човек без никаква кулинарна практика, а в същото време е много вкусно. Опитайте го!

Няма коментари:

Публикуване на коментар