сряда, 21 ноември 2012 г.

Фасул яхния


Днес е един от големите празници през Коледните пости: Въведение Богородично. Аз не спазвам твърдо постите, но се опитвам да го правя поне през по-големите празници. За тази вечер бях решила да сготвя фасул и да направя питка. Противно на приказката "прост като фасул" фасулът не е просто ястие. За да се приготви добре са необходими много продукти. Но после се получава едно чудно ястие. През годините съм преработила рецептата така, че да избегна всички вредни влияния върху организма. Уверете се сами:

Необходими продукти:
1/2 кг. фасул;
2 глави кромид лук;
2 моркова;
2-3 червени пиперки;
парче целина;
400 мл. домати консерва;
1 суп. лъжица червен пипер;
листа целина;
1/2 вр. магданоз;
100-150 мл. олио;
джоджен;
сол.

Време за приготвяне в тенджера под налягане: 1 час и 40 мин.

Фасулът се почиства, измива и накисва 12 часа преди готвене. След това се измива отново, възвира се и водата се изхвърля.

Слага се втори път да заври. През това време зеленчуците се почистват, измиват и нарязват: лукът на не много дребно, целината и морковите - на кубчета, пиперът - на парченца.


Нарязаните зеленчуци се добавят към фасула с не много вода,


 тенджерата се затваря и след като заври се засичат 35 - 40 мин. Така изглежда след сваряването:

Магданозът и целината се нарязват на дребно, в доматите се размива 1,5 суп. лъжица брашно:

 Това, 1 суп. лъжица червен пипер, сол, олио, и стрит джоджен се прибавят към сварения фасул.  Вари се с често разбъркване още 10 мин. и ястието е готово.
По време на готвенето в хлебопекарната си приготвих около килограм тесто за хляб. След като втаса, го разделих на питки:
Оставих ги да втасат втори път във фурната на 50 градуса още 1/2 час и след това ги изпекох на 180 градуса за 40 мин.
А ето и вечерята за днешния празник:
Желая здраве, радост и любов на вашите семействата! Лека нощ!




Няма коментари:

Публикуване на коментар