неделя, 22 декември 2013 г.

Коледни медено-джинджифилови топчета

Ето, че на прага ни отново са най-хубавите празници - коледните. Време за равносметка и нови надежди, време, което прекарваме с най-близките си хора. Предлагам ви лесна за изпълнение рецепта за сладки, която ще допълни с аромати коледния дух в дома ви.  

Необходими продукти за около 70 сладки:
200 гр. масло (маргарин);
200 гр. мед;
6 пълни супени лъжици захар (по-добре кафява);
3 яйца;
около 650 гр. брашно;
1 бакпулвер;
2 пълни ч. лъжички канела;
1 пълна ч. лъжичка джинджифил; 
1  пълна ч. лъжичка кардамон;
1/2 ч. лъжичка индийско орехче;
насъргана кора от 1 лимон.

Медът, маслото и захарта се отмерват и поставят в дълбок съд и се разтопяват. 
След като сместа поизстине, едно по едно се прибавят яйцата, като се разбива добре.
След това се добавят всички други съставки без брашното. Разбива се и се започва добавяне на брашното до получаване на гладко, нелепкаво и не много твърдо тесто. Количеството на брашното може да варира в зависимост от големината на яйцата и вида на използваната мазнина. Тестото се увива в найлон и се оставя в хладилника поне за час, а най-добре до другия ден, за да могат ароматите добре да се смесят.
От тестото се правят топчета с големината на среден орех и се подреждат в тава, покрита с хартия за печене.

Сладките се пекат на 180 градуса в средната част на предварително загрятата фурна около 15 минути. Внимавайте да не се препекат.
Оставят се да изстинат в тавата. и след това се прибират в затворен съд. Истинският им вкус се усеща след 1 - 2 дена, когато омекнат, но можете да ги поднесете на близките си и веднага.
Това е всичко. Опитайте ги и да ви е сладко!






Няма коментари:

Публикуване на коментар