От много време не съм публикувала рецепти... Не че нямам какво да споделя, но все нещо се случва. Благодаря на тези, които въпреки това продължават да ме четат. И така, днес, на Месни заговезни, вместо да ви предложа рецепта за пържоли, аз публикувам една моя авторска рецепта за постно ястие: "Фасул с печени чушки и домати на фурна", или, както го нарича дъщеря ми, "Онова фасулче". Успокоявам се, че след седмица започват Великденските пости, а "фасулчето" е много подходящо за тогава.
Ето какви продукти съм използвала:
400 г. злял фасул;
3 глави кромид лук;
2 пълни чаени лъжички червен пипер;
сух джоден;
сол;
1 буркан печени чушки и домати консерва, които съм си приготвила през есента по тази рецепта, а вие можете да използвате консервирани поотделно чушки, домати и да добавите магданоз;
1 буркан печени чушки и домати консерва, които съм си приготвила през есента по тази рецепта, а вие можете да използвате консервирани поотделно чушки, домати и да добавите магданоз;
100 мл. олио или зехтин.
Фасулът се накисва, изплаква и се вари, като след завиране се излива първата вода, изплаква се още веднъж и тогава се започва същинското варене. Аз използвам тенджера под налягане и варя фасула 25 - 30 мин.
Свареният фасул се изцежда от водата, като се запазват 250 мл. и се изсипва в подходяща тава. Лукът се нарязва на по-едри полукръгове и се добавя.
Добавят се джодженът, солта и червеният пипер.
Отгоре се изсипва бурканът с чушки и домати, олиото и 250 мл. вода от варенето. Всичко се разбърква добре.
Ястието се поставя във фурната.
Пече се на 200 градуса около 1 час.
Много върви с туршийка, но мисля, че ще е вкусно и със зелена салата и пресен чесън. Сега обаче ви предлагам да опитате "фасулчето" с туршия от карфиол и моркови (последен буркан), приготвена с аспирин като тази рецепта:
Това е всичко. Да ви е сладко.
Няма коментари:
Публикуване на коментар