Страници

неделя, 22 декември 2013 г.

Коледни медено-джинджифилови топчета

Ето, че на прага ни отново са най-хубавите празници - коледните. Време за равносметка и нови надежди, време, което прекарваме с най-близките си хора. Предлагам ви лесна за изпълнение рецепта за сладки, която ще допълни с аромати коледния дух в дома ви.  

Необходими продукти за около 70 сладки:
200 гр. масло (маргарин);
200 гр. мед;
6 пълни супени лъжици захар (по-добре кафява);
3 яйца;
около 650 гр. брашно;
1 бакпулвер;
2 пълни ч. лъжички канела;
1 пълна ч. лъжичка джинджифил; 
1  пълна ч. лъжичка кардамон;
1/2 ч. лъжичка индийско орехче;
насъргана кора от 1 лимон.

неделя, 17 ноември 2013 г.

Миш-маш на фурна


Днес, докато варих фасул яхния по тази рецепта, изпекох във фурната една тавичка миш-маш. Сега ви предлагам рецептата на този вариант без пържене, който е не по-малко вкусен от класическия. Ястието е без сирене, но вие можете да добавите. Ако решите да си сготвите този миш-маш, ще ви са необходими:
1,5 кг. червена капия;
2 глави кромид лук;
500 мл. настъргани домати или смлени домати от консерва;
8 яйца;
60 - 70 мл. олио;
сол;
магданоз.
Добив: 6 порции.

четвъртък, 10 октомври 2013 г.

Лесна, бърза и вкусна туршия с аспирин


В разгара на есенното консервиране ви предлагам една много лесна, винаги получаваща се добре и много вкусна мешана туршия. За нея няма точна рецепта: всеки използва тези зеленчуци и в такива съотношения, както се предпочитат в дома му. Рецепта има само за използваните подправки и аспиринът. 

сряда, 25 септември 2013 г.

Лютеница от печени домати, чушки и патладжани

Септември е месецът на домашната лютеница. Рецептите са десетки и всички са хубави. Тази лютеница, която ви предлагам днес, е приготвена с печени домати и с повече чушки. Вкусът й е уникален. Ето как съм я направила:

Необходими продукти:
7 кг. червени чушки;
 7 кг. домати;
3 кг. патладжани;
500 мл. олио;
4 пълни супени лъжици сол;
5- 6 пълни супени лъжици захар.

събота, 21 септември 2013 г.

Печени чушки и домати консерва

Такава зимнина правя за първи път. Искаше ми се да консервирам печени чушки и изварени домати, които да използвам за миш-маш, чушки с доматен сос или нещо друго. Много съм доволна от резултата и ще ги направя  още веднъж тази есен. Пак уточнявам, че начинът на приготвяне е съобразен с моите "апартаментски" условия - ако се приготвя в къща, на печка или огнище, и количествата, и  изваряването ще са други.

петък, 13 септември 2013 г.

Печено сладко от сини сливи

Ето още едно сладко, което се пече във фурната и е подходящо за приготвяне в градски условия. Карамеленият вкус на печеното сладко от сини сливи няма нужда да се коментира: божествен е! Благодаря на моята приятелка Таня, която ме "обзаведе" с тези хубави сини сливи от дърво, а не от магазин. Използвала съм:
4 кг. добре узрели сини сливи;
2 кг. захар;
4 равни чаени лъжички лимонена киселина.

вторник, 10 септември 2013 г.

Печурки на фурна

Днес ви предлагам рецепта за лесно приготвяне на печурки на фурна. Гъбите са чудесен заместител на месото и в същото време са много нискокалорична храна - в 100 гр. сурови печурки се съдържат само 21 Kcal (справка), като относителният дял на протеини в тях е 47%, на въглехидрати - 48, а на мазнини - само 5%. За да си приготвите това ястие, ще са ви необходими:
800 гр. пресни гъби печурки;
40 мл. олио, зехтин или масло (аз използвах олио);
30 гр. чесън (3 - 4 скилидки);
20 гр. ситно нарязан пресен копър;
лимонов сок;
сол.

петък, 6 септември 2013 г.

Вкусни домашни соленки със сирене и ким

Това е още една рецепта, която ми е останала от мама. Когато бях дете, тези соленки украсяваха менюто у нас на почти  всеки празник. Не бях ги правила отдавна, но скоро се сетих за тях и ги изпекох, за да почерпя по един хубав за мен повод. Соленките са много вкусни и не толкова трудни за правене.

четвъртък, 29 август 2013 г.

Чушки с доматен сос


Ето още една рецепта от моето детство. Най-много я обичам, когато е приготвена с печени червени пиперки. Както и за чушките бюрек предпочитам печенето да е в чушкопек, защото тогава пиперките остават по-стегнати. 

За приготвянето на това ястие, напомнящо ми с аромата си на мамината кухня, съм използвала:
12 бр. печени червени пиперки;
1,2 кг. добре узрели домати;
1 голяма глава кромид лук;
4 скилидки чесън;
1 връзка магданоз;
брашно за изпържване на пиперките;
сол;
захар;
олио.

неделя, 25 август 2013 г.

Лесно сладко от боровинки

 
С малко закъснение отдавам дължимото на боровинката. Когато чуя името на този плод, си представям чаша с топки сметанов сладолед, обилно полети със сладко от боровинки, палачинки или пържени филийки с домашно боровинково сладко и други такива вкусотии. Това сладко се прави лесно, особено ако боровинките са купени. Ако си ги берете сами сладкото ще е по-трудоемко, но по-вкусно.

събота, 13 юли 2013 г.

Чушки бюрек с извара


Чушки бюрек - има малко ястия, които са толкова любими на всички! Опитвала съм много пъти да ги направя, но все не бях доволна от резултата, докато една приятелка, която е завършила готварство, ми каза , че  "истинските" чушки бюрек се пълнят с извара. Оттогава и моите чушки се получават.

Необходими продукти:
Печени и обелени червени капии;
извара (желателно да е по-суха);
За панировката: яйца и брашно;
сол.

неделя, 7 юли 2013 г.

Ягодовото сладко на баба Линка



Исках да направя сладко от ягоди, в което плодовете да останат цели и стегнати. Една приятелка ми описа лесния начин, по който нейната свекърва прави такова. Опитах, като леко го измених според моята представа и се получи чудесно. Ще използвам това сладко за торти.

Необходими продукти:
2 кг. здрави и узрели ягоди;
1,5 кг. захар;
2 равни чаени лъжички лимонена киселина.

четвъртък, 4 юли 2013 г.

Домашно консервиран зелен фасул

По пазарите вече има много хубав зелен фасул и реших, че е време да си консервирам в буркани за зимата от този вкусен зеленчук. Ако и вие сте любители на домашно консервираните храни като мен, предлагам ви моят начин за приготвяне на буркани със зелен фасул.

понеделник, 1 юли 2013 г.

Печено сладко от кайсии


След конфитюра от кайсии ви предлагам моят начин за приготвяне на печено на фурна сладко от този плод.

Необходими продукти:
2 кг. кайсии;
1,5 кг. захар;
2 равни кафени лъжички лимонена киселина.

събота, 29 юни 2013 г.

Варено-печен конфитюр от кайсии


Конфитюрът от кайсии е много фин и ароматен. Подходящ е за палачинки, торти или просто за пържени филиийки. Аз направих няколко бурканчета и тази година. Ето моят "варено- печен" начин за проготвяне:

Необходими са ви:
3 кг. кайсии;
2 кг. захар;
3 равни кафени лъжички лимонена киселина.
Добив: около 8 бурканчета от 300 мл.

събота, 15 юни 2013 г.

Ръжено-пшенични многозърнести хлебчета

Това са едни много вкусни и полезни хлебчета. Откакто съм започнала да ги правя са любими на всички вкъщи. Не мога да ги правя постоянно, защото съм работеща жена, но се старая поне веднъж в седмицата да отделям време и за тях. Тестото меся в хлебопекарна и така ще ви го предложа.

Необходими продукти:
300 мл. вода;
1 ч. лъжичка сол;
2 ч. лъжички;
2 супени лъжици зехтин;
350 гр. ръжено-пшенично брашно;
150 гр. бяло брашно;
50 гр. овесени трици;
 13 гр. прясна мая;
2 пълни с връх супени лъжици смес от сусамено, слънчогледово и натрошено ленено семе.

неделя, 9 юни 2013 г.

Печени филийки с извара

Днес ви предлагам една по-различна закуска: печени филийки с извара, с която разнообразих менюто в почивните дни. 


Необходими продукти:
8 филийки за тостер (моите са грахам);
250 гр. извара;
3 яйца;
2-3 супени лъжици кисело мляко;
50 гр. кашкавал;
маргарин или масло;
сол.

четвъртък, 30 май 2013 г.

Свинско със зеле на фурна


Друго типично за нас българите лятно ястие е свинско с прясно зеле на фурна. Готви се лесно, но отнема повече време. Затова аз го причислявам към своите "неделни" ястия и го готвя така:

събота, 25 май 2013 г.

Пилешки гърди със спанак яхния



Този вариант на спаначена яхния е вкусен и нискокалоричен. Приготвянето му е лесно и бързо.

вторник, 21 май 2013 г.

Чушки с извара на фурна



Още една нискокалорична рецепта, която е  доказателство, че не всичко диетично е безвкусно.

неделя, 19 май 2013 г.

Гювече с пилешко филе и зеленчуци



Днес ви предлагам една лична много вкусна и лесна за изпълнение рецепта зе гювече. Подходяща е за разнообразяване на менюто на ниско въглехидратна диета. 

понеделник, 13 май 2013 г.

Пържени тиквички с млечен сос


Това е много вкусно и лесно ястие, чието приготвяне,  за съжаление, отнема доста време. Но ви го предлагам, защото почти няма човек, който да не обича пържени тиквички. Ако спазвате диета е по-добре тиквичките да са изпечени на грил тиган и соса да е без майонеза.

събота, 11 май 2013 г.

Пролетна яйчена салата

Предлагам ви една вкусна, лесна и бърза яйчена салата, с приготвянето на която оползотворих останалите от Великден яйца. Ето яйцата, които боядисахме вкъщи тази година:
Необходими продукти:
твърдо сварени яйца (аз сложих 5 бр.);
100 гр. майонеза;
300 гр. кисело мляко;
1 ч. лъжичка куркума;
малко горчица;
1 - 2 връзки пресен лук;
сол.
Време за приготвяне 15 мин.

неделя, 5 май 2013 г.

Пролетни цветя в града (фото разходка)


Пролетта безапелационно зае мястото на студената и тъмна зима. Новият живот се ражда и расте с часове. Успях да снимам много малка част от това, което мина пред радостните ми очи през последните 2 - 3 седмици:




събота, 4 май 2013 г.

Плетен Великденки козунак с орехов пълнеж


Предлагам ви един друг вариант на плетен козунак с плънка. Тестото е същото като при предишната публикувана от мен рецепта за домашен великденски козунак, но тук съм направила само един от цялото тесто, като съм сложила една много интересна на вкус плънка.

петък, 3 май 2013 г.

Месо с ориз на фурна

Предлагам ви стъпка по стъпка приготвянето на това ястие, защото, въпреки че на пръв поглед е елементарно, ако не се спазват някои правила, резултатът често е незадоволителен, а понякога и плачевен. А малко хора не обичат да си хапнат хубаво приготвен ориз.
Използвала съм свинско месо от плешка, но, в зависимост от предпочитанията ви, можете да замените свинското с всякакво друго месо.

четвъртък, 2 май 2013 г.

Домашен Великденски козунак

Наближава Великден и в навечерието на този светъл християнски празник се подготвям да зарадвам близките си с истински домашен козунак. Рецептата за тестото имам от повече от 20 години от бабата на една моя приятелка. Тя е за 2 кг. тесто, но тук съм намалила продуктите наполовина, за да я пригодя за месене в хлебопекарна машина. Предлагам ви я сега стъпка по стъпка.

сряда, 1 май 2013 г.

Мъфини с джинджифил и круши

Предлагам ви една моя много сполучлива рецепта за мъфини. Всичко започна от плодовете в компота от круши, които останаха след като сокът беше изпит...

понеделник, 29 април 2013 г.

Тутманичета със сирене и яйца

 Намерих в интернет много сполучлива рецепта за тесто с мая. Получава се лесно много вкусно тесто с мая - чудесна основа за всякакви сладки или солени печива.  Предлагам ви стъпка по стъпка тутманичета със сирене и яйца, като съм правила тестото в хлебопекарна машина и малко съм "побългарила" тестото.

неделя, 28 април 2013 г.

Яйца в гнезда от лапад

Ето още нещо зелено и пролетно: яйца в гнезда от лапад, въпреки че това семпло и вкусно ястие може да се сготви и с спанак - пресен или замразен. Сега ви го предлагам с лапад. 

събота, 27 април 2013 г.

Мусака с тиквички

Предлагам ви още едно пролетно ястие: мусака с тиквички. Като повечето рецепти, които ползвам, и тази постига с минимални усилия максимален резултат и по възможност е щадяща стомаха. Затова си спестявам пърженето на тиквичките и лука, както е по оригиналната стара рецепта.

неделя, 21 април 2013 г.

Шоколадово-бананови мъфини

muffins
Продължавам да правя мъфини. Днес реших да опитам шоколадов вариант. Станаха невероятни. Правят се лесно и бързо, а ефектът е много по-голям от вложените усилия. Ако решите да ги опитате, за 12 мъфина ще са ви нужни: