Преди 1 година си купих хлебопекарна и оттогава правенето на хляб е мое домашно ежедневие и удоволствие. Не ми омръзва и винаги изпитвам радост и спокойствие от уханието на печащия се хляб. След различни опити съм си избрала една моя рецепта, която най-много ми допада. Ще ви я споделя и се надявам и на вас да стане любима.
Продукти:
350 мл. вода;
1 ч. л-ка сол;
2 ч. л-ки захар;
2 с. л-ци олио или зехтин;
500 гр. бяло брашно;
50 гр. овесени трици;
5 гр. прясна мая.
Добавка от семена: 3 пълни с връх супени лъжици смес от слънчогледови, сусамени и натрошени ленени семена.
Зареждам продуктите в контейнера на хлебопекарната в реда, в който са изброени по-горе.
Ползвам кратка програма за печене на 1 кг. бял хляб, с най-тъмната коричка. Продължителността при мен е 3 часа. При звуковия сигнал добавям сместа от семена. След последното разбъркване изваждам перката.
Ако решите да си изпечете такъв хляб във фурната, трябва да увеличите количеството на маята 2-3 пъти.
Хлябът е много вкусен. Опитайте го!
Няма коментари:
Публикуване на коментар