събота, 6 април 2013 г.

Супа от спанак



Продължавам "зелената серия" в рецептите, които ви предлагам. Много лесна, вкусна и полезна супа, която аз готвя малко по-гъста, отколкото би трябвало да бъде една супа. 

Продукти:
1/2 кг. пресен спанак;
1/2 чаша от 200 мл. ориз;
1 средна глава кромид лук или 1 връзка зелен лук;
1 морков;
парче глава целина;
листа от целина;
1/2 връзка магданоз;
1 равна ч. лъжичка червен пипер;
200 мл. домати;
1 суп. лъжица брашно;
1 жълтък;
100 мл. кисело мляко.
олио; 
сол.

Спанакът се почиства от корените (аз ползвам и дръжките). В тенджера се слага вода да заври и в нея се слага спанака, без да се захлупва, да заври за 1 - 2 мин. Изважда се с решетъчна лъжица в гевгир, измива се обилно със студена вода и се оставя да се изцеди. В тенджерата, в която ще готвите, се слага вода да заври. Добавят се нарязаните лук, морков,целина и сол по вашия вкус. Варят се 15 мин. Добавят се оризът, бланшираният и нарязан спанак, олиото и червеният пипер. След 5 - 6 мин се добавят доматите, с размитото в тях брашно, нарязаните на ситно листа целина и магданоз. Супата ври още 5 - 6 мин. и се сваля от котлона. Застройва се с 1 жълтък 100 мл. кисело мляко. Аз варя застройката, разредена с малко от течността на супата, при постоянно разбъркване. Когато застройката започне да завира, я прибавям към супата и разбърквам. Не използвам белтъка на яйцето и застройката ми никога не се пресича.

Това е всичко. Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар