Ето още нещо зелено и пролетно: яйца в гнезда от лапад, въпреки че това семпло и вкусно ястие може да се сготви и с спанак - пресен или замразен. Сега ви го предлагам с лапад.
Необходими продукти:
1,5 кг. лапад;
2 връзки пресен лук (в друг сезон - 2 глави стар лук);
250 гр. сирене;
7 яйца;
малко кашкавал за поръсване;
сол;
олио.
Лападът се измива добре, по-едрите листа се почистват от централната жилка и попарва се във вряща подсолена вода и се нарязва.
Лукът се почиства и измива и се нарязва на по-едро. Изсипва се в тава, посолява се, добавят се олио и 100 мл. вода и се запича на средна температура.
След 10 минути се добавя лападът, смесва се добре с лука и се пече до готовност (докато се изпари вадата).
Добавя се натрошеното сирене, с дъното подходяща чаша чрез натиск в лападовата смес се правят симетрично разположени вдлъбнатини, в които се изсипва по едно яйце.
Запича се вече само на горен реотан до готовност на яйцата. Готовото ястие се поръсва с едро настърган кашкавал и се изчаква да поизстине преди да се сервира.
Поднася се с кисела мляко.
Няма коментари:
Публикуване на коментар