неделя, 10 февруари 2013 г.

Еклери с ванилиево-сметанов крем


Много време не съм писала нищо. Все бързам за някъде, все трябва още нещо да свърша! Днес е неделя и реших да направя нещо по-различно за десерт - еклери. Еклерите не се правят трудно, въпреки всеобщото вярване в обратното. Трябва само да отделиш малко повече време (ех, това дефицитно нещо) и ще доставиш голямо удоволствие на домашните. 
Рецептата за тестото е от майка ми. Тя твърдеше, че това е оригиналът от рецептурника по сладкарство. Оставила ми е още и рецепта за бине суфле, но това - друг път.
Необходими продукти:
За тестото:.
       240 мл вода;
       200 гр. брашно;
       100 гр. масло;    
       8 яйца;
       2-3 прахчета ванилия.

За крема (който, вместо да е само ванилиев, предпочитам да има и сметана):
2 яйца;
250 гр. захар;
75 гр. брашно;
500 мл. прясно мляко;
300 мл. заквасена сметана.
Приготвяме парено тесто. В тенджера с дебело дъно (аз имам една такава стара, бойна тенджера, ще я видите) сипваме водата със щипка сол и я оставяме да заври. Прибавяме маслото и след като са разтопи във водата изсипваме наведнъж всичкото брашно, като разбъркваме енергично с дървена лъжица, докато се получи това се това:
Сваляме тенджерата от котлона и я охлаждаме във вода или прехвърляме тестото в друг съд, за да изстине малко. Едно по едно прибавяме 8-те яйца, като след всяко бъркаме с дървената лъжица, докато сместа го поеме. Това е малко по-трудно отначало, но не се отчайвайте - след всяко следващо яйце сместа се хомогенизира по-лесно. От едно яйце оставяме малко за намазване. И нашето пареното тесто е готово:
То е лъскаво и лепкаво. С помощта на съжица сипваме купчинки в тава, застлана с готварска хартия на разсояние една от друга. Ако желаете да приготвите продълговати еклери - използвате сладкарски пош. Преди да ги сложим да се пекат ги намазваме с разбитото яйце.

 Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна 25-30 мин. Аз ги пека на вентилатор и долен реотан на третото стъпалце отдолу нагоре. След като се изпекат, спираме нагряването и оставяме готовите еклери на открехната врата на фурната известно време, а не ги изваждаме веднага. Ето ги и тях:

От тестото се получават 2 тави с 18 еклера, големи колкото кафена чинийка, така че можете да направите половин доза. Докато еклерите изстиват, правим крема.
Разбиваме добре охладената сметана със 100 гр. от захарта на крем. Отделно разбиваме на сняг двата белтъка. От млякото, жълтъците, останалата захар, брашното и ванилията варим крем. Брашното и жълтъците се разбиват добре и се разреждат с малко от млякото. Изсипваме в кипналото подсладено мляко и на слаб огън  бъркаме енергично, докато кремът се свари и сгъсти (поне 5-6 мин.). След като го охладим (пак разбъркваме) го смесваме последователно с разбитите белтъци и сметановия крем. Смесването извършваме внимателно с помощта на дървена лъжица. Пълним еклерите с крема, като използваме сладкарски пош, а ако нямате такъв - режете ги, пълните ги с лъжица и ги слепвате. На снимката има един такъв - той беше последен и съм обирала крема за да го напълня.
Готовите еклери съм поръсила с пудра захар, но ако желаете може да ги полеете с шоколадов кувертюр.
Това е всичко. Дано са ви харесали тези еклери и да ги направите. Ако да - пишете ми и ми пратете снимки. Приятна вечер и успешна нова седмица!


Няма коментари:

Публикуване на коментар