събота, 16 февруари 2013 г.

Лесно Руло Стефани



Малко са хората, които не обичат Руло Стефани. Предлагам ви един  мой лесен вариант за приготвянето му, който не претендира да се доближава много до оригиналната рецепта, но е лесен за изпълнение и вкусен за ядене.

Необходими продукти:
1 кг. кайма (смес или свинска);
2 яйца;
1 глава кромид лук;
сол, магданоз, суха чубрица и , по желание, кимион;
галета;
1,5 кг картофи.
около 60 мл. олио.
За плънката: 4 кисели краставички, 4 сварени яйца и 2-4 сварени моркова. Правила съм плънка и с други комбинации, включващи грах, царевица, гъби.
Каймата, яйцата, ситно нарязаният лук и подправките се омесват добре. Варените яйца се срязват на по две, морковите и краставичките може и цели, важно е да сложим от плънката равномерно навсякъде. Каймата се разстила на лист от готварско фолио в правоъгълна форма с дължина приблизително равна на дължината на тавата, в която ястието ще се пече. в средата са подрежда като пътечка плънката, рулото се завива с помощта на фолиото, краищата му се оформят с притискане и се пренася внимателно в намазнената тава  със завития край надолу. Отгоре и отстрани се намазва с олио и се поръсва обилно с галета. Ако желаете, при омесването на каймата може да си оставите 1/2 белтък, да го разбиете и с него да намажете ролото, ще е по-вкусно и красиво, но и така никак не е лошо. Обелените и измити картофи се нарязват и осоляват. Ако използвате пресни картофи, може да ги оставите цели.картофите се разпределят около ролото, поръсват се с олиото, добавя се малко вада, тавата се покрива фолио и се пече в умерена фурна . След това фолиото се маха и рулото се допича, за да получи красива коричка. Ето го и него:
Ще се радвам, ако ви хареса. Пишете ми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар