събота, 16 февруари 2013 г.

Кебап върху ориз (Аджемкебап)


Кебапите са ориенталски ястия. За приготвянето им се използва по-крехко месо - агнешко и телешко, а ние ги готвим и със свинско от бута или плешката. Представям ви рецептата за аджемкебап със свинско месо - едно ястие, което е много вкусно и се готви  лесно.

Необходими продукти:
1,0 - 1,1 кг. агнешко, телешко или свинско месо. Аз съм използвала свинско месо от плешка;
120 мл. олио;
150-200 гр. кромид лук;
15-20 гр. брашно;
25 гр. доматено пюре или около 100 мл. смлени домати;
една пълна чаена лъжичка червен пипер;
магданоз;
5-6 зърна черен пипер;
4-5 зърна бахар;
250 гр. ориз.

Месото се нарязва на малки кубчета така, че да се падат по 5- 7 в порция. Запържва се в тенджера със сгорещеното олио като се разбърква. Когато добие леко златист цвят се изважда и в същата мазнина за кратко се запържва ситно нарязаният лук, а след това при постоянно разбъркване се добавят последователно доматите и брашното. Месото се връща в тенджерата, добавя се солта и червеният пипер. Залива се с гореща вода - не много, колкото да покрие месото и малко отгоре. Целта е да се получи сос, но да не стане рядък. Прибавят се черният пипер и бахарът и ври на тих огън, докато месото хубаво омекне. Готовото ястие се поръсва обилно със ситно нарязан магданоз.
Оризът се изчиства, измива се със студена вода, изсипва се в тавичка , добавя се гореща вода в съотношение 1 част ориз и 2,5 части вода, посолява се и се задушава във фурната 15 - 20 мин. Аз приготвям ориза в дълбок тиган с капак на котлона. Ако желаете, може да запържите оризът в малко мазнина преди да го задушите. За по- добър аромат може да се добави в тавата 1/2 глава лук и 1 морков, разрязани на две, които после се вадят и не се сервират.
Порциите се оформят така: в чаена чаша или дълбок черпак се поставят 5-7 парчета месо от кебапа, отгоре се слага оризът и се натиска, за да се уплътни. Обръща се в чинията и наоколо във вид на венец се сипва сос.
   

Няма коментари:

Публикуване на коментар