четвъртък, 2 май 2013 г.

Домашен Великденски козунак

Наближава Великден и в навечерието на този светъл християнски празник се подготвям да зарадвам близките си с истински домашен козунак. Рецептата за тестото имам от повече от 20 години от бабата на една моя приятелка. Тя е за 2 кг. тесто, но тук съм намалила продуктите наполовина, за да я пригодя за месене в хлебопекарна машина. Предлагам ви я сега стъпка по стъпка.
Необходими продукти:
3 яйца, от които се отделя 1/2 белтък за намазване.
200 гр. захар;
125 мл. прясно мляко;
125 гр. мазнина (най-добре равни части масло и мас);
500 гр. брашно;
20 гр. (1/2 кубче) прясна мая;
1 капсула ванилия;
кората от 1 лимон;
50 гр. предварително накиснати във вода или ром стафиди;
50 гр. сурови бадеми.
Всички продукти трябва да са със стайна температура.
Ако желаете, по време на плетенето на козунака можете да прибавите парченца локум.

Добив: 2 козунака от 1/2 кг., като тези на снимката или 1 голям в тортена форма.


Маята са разтваря в леко затопленото мляко заедно с 1 лъжица захар и 1 лъжица брашно и се зарежда в контейнера на хлебопекарната.

След около половин час маята се активира:

В контейнера се прибавят последователно разбитите леко с тел яйца и захар, ванилията и лимоновата кора и брашното:

Задава се програма за месене. При мен тя е 1,5 часа, като 1/2 час меси и 1 час тестото втасва. Когато месенето започна тестото ми изглеждаше така:

Към месещото се тесто с чаена лъжичка ( по 2- 3 лъжички наведнъж)се прибавя разтопената мазнина, като се изчаква тестото да поеме мазнината преди да се добави нова порция. До приключване на месенето тябва да се добави всичката мазнина.Ето го и нашето тесто:

След прибавяне на мазнината хлебопекарната се изключва и се стартира наново същата програма, т. е. тестото се измесва още веднъж и тогава започва втасването. Ето го след второто измесване:

След като приключи програмата за месене и втасване прецених, че тестото трябва да втаса още и го оставих още половин час. След 1 час месене и 1,5 часа втасване тестото придоби такъв вид:

Готовото тесто се дели, разтегля се с намазнени ръце на фитили, за да се получат т. нар. "конци" на козунака и се плете.

Изплетените козунаци се поставят в добре намазнени и набрашнени форми (може да използвате хартия за печене и с нея да облицовате предварително формите) и се оставят да втасат втори път на топло. Аз поставям козунаците във фурната, нагрявам я на 50 градуса, изключвам  нагряването и ги оставям да втасват вътре.




След около 1,5 часа:


Втасалите козунаци се намазват с разбития 1/2 белтък, поръсват се със захар и се набождат с бадеми:

Така приготвените козунаци се поставят в нагрятата фурна:



Аз ги пека на 160 градуса, в средата на фурната само на долно нагряване с вентилатор. Печенето продължава около 30 мин.
Готовите козунаци се изваждат от формите и охлаждат на решетка до пълното им изстиване.
Отчупвам ви парче от моя козунак и ви пожелавам радостни и вкусни Великденски празници. Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар