четвъртък, 30 май 2013 г.

Свинско със зеле на фурна


Друго типично за нас българите лятно ястие е свинско с прясно зеле на фурна. Готви се лесно, но отнема повече време. Затова аз го причислявам към своите "неделни" ястия и го готвя така:

Необходими продукти:
1 кг. свинско месо, най-добре от плешката;
2,5 кг. зеле;
1/2 буркан домати консерва;
1 пълна чаена лъжичка червен пипер;
70 - 80 мл. олио;
сол.

Месото се измива, нарязва се на парчета и се сварява в малко вода. Зелето се измива, почиства от горните листа и кочана и се нарязва на по-едри парчета. Нарязаното зеле се претрива със сол, слага се в тенджера с по-дебело дъно и заедно с олиото се задушава:




Аз използвам по-дълбока тенджера и си спестявам претриването. Ако не се събере отначало всичкото зеле, остатъка прибавям малко по-късно. Захлупвам тенджерата, оставям зелето да се задушава на тих огън и от време на време го разбърквам. Зелето се свива и омеква.

Прибавят се доматите и червеният пипер и ястието се оставя да ври отхлупено.



Когато течността в тенджерата поизври, зелето се прехвърля в тава, в него се "заравят" парчетото сварено месо и се долива бульонът от месото.

Така приготвеното ястие се пече във фурната отначало на 200 градуса, докато заври отново и после на 160 - 170 градуса докато бульонът изври и отгоре зелето и месото се запекат. Ето моето готово зеле:

Докато зелето се пече, аз направих  таратор и приготих лютите чушлета. Това е всичко. Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар