петък, 3 май 2013 г.

Месо с ориз на фурна

Предлагам ви стъпка по стъпка приготвянето на това ястие, защото, въпреки че на пръв поглед е елементарно, ако не се спазват някои правила, резултатът често е незадоволителен, а понякога и плачевен. А малко хора не обичат да си хапнат хубаво приготвен ориз.
Използвала съм свинско месо от плешка, но, в зависимост от предпочитанията ви, можете да замените свинското с всякакво друго месо.

Необходими продукти:
Около 1 кг. месо;
2 1/2 чаши ориз;
200 гр.праз лук (или 2 глави кромид лук);
2 моркова;
олио;
сол;
джоджен.

Месото се измива, нарязва на порции и сварява до готовност в подсолена вода. Лукът се нарязва. Ако използвате кромид лук - на ситно, ако е праз лук - не толкова. Морковите се нарязват на дребни кубчета. Оризът се почиства и изплаква със студена вода.
В по-дълбок тиган се сгорещява олио и в него се задушават лукът и морковите.

Прибавя се оризът и се пържи 4- 5 минути при постоянно разбъркване.
Добавя се сол и джоджен (аз съм използвала пресен). Сипват се 2 1/2 чаши бульон от месото (съотношение ориз - бульон 1 : 1) и се оставя да ври на тих огън, докато оризът поеме цялата течност.



Фурната се включва на 200 градуса. Полу свареният ориз се изсипва в тава, долива се още бульон до общо обемно съотношение ориз - бульон 1 : 2,5 ако оризът не е бланширан и 1 : 2 ако използвате бланширан ориз. Много е важно да не готвите ориз "на око". При по малко течност оризът ще хрупа, а при повече ще стане глетав. 
Парчетата месо се разпределят в тавата.
  
Така приготвения ориз се слага във вече нагрятата фурна.

След като бульонът в тавата заври, температурата на печене се намалява до 150 - 160 градуса и ястието се пече на тих огън до пълното изпаряване на течността.
След изваждането на на тавата от фурната се изчаква 15 - 20 минути преди да се сервира.
За това ястие са подходящи може би всякакви салати и туршии. Но сега е пролет - нека да го поднесем със зелена салата и таратор. Да ви е сладко!

3 коментара:

  1. в фурната не се ли слага и мазнина освен булъона ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се слага допълнително мазнина, вече сме сложили олио, когато сме задушавали лука и морковите (обяснението над първата снимка).

      Изтриване
  2. Колко още вода се долива? 4 чаши? Няма ли да е много?!

    ОтговорИзтриване